Meters maken voor het klimaat is meters maken voor onszelf

09 oktober 2017

Daarmee overtuigde Sander Geelen de aanwezigen van het Seminar Duurzaam bouwen om te kiezen voor zo duurzaam mogelijke gebouwen. Geelen, directeur Geelen Counterflow, zette in Haelen het duurzaamste kantoor van Europa neer.

Waarom hij dat deed, legde hij in ruim een half uur uit. Van de Virgin Islands tot CO2 uitstoot en de opwarming van de aarde.

De aarde heeft koorts

Het kantoor is gemaakt uit hout, ook als constructiemateriaal, heeft zonnepanelen in oost-west-oriëntatie, maakt gebruik van een gesloten bodemwarmtewisselaar en is erg aangenaam voor de gebruikers.

Energieslag en Podium Duurzame Gebouwen

Het Seminar werd geopend door Selina Roskam, die de deelnemers kort meenam door het beleid van de gebouwde omgeving. En daarna de deelnemers twee primeuren voorschotelde: https://energieslag.pleio.nl als sociaal internet waar bedrijven kunnen reageren, vragen kunnen stellen, in groepen kunnen discussiëren om vooral kennis krachtig met elkaar te verbinden. Podium Duurzame gebouwen, een bron van kennis met zo'n 400 projecten, getoond via een GIS applicatie.

Workshop programma

In 4 rondes met 4 verschillende parallelle workshops kwamen onderwerpen aan bod zoals Energielabel C, Activiteitenbesluit, EPK Vastgoed, Energiebeheersysteem als nieuwe erkende maatregel, Regeling Groenprojecten, Kantoortransformatie, MIA Vamil en EIA.

50kWh/m2 is Parisproof

Jaap van Rhijn, voormalig CEO van Colliers International, sloot de dag af. Hij introduceerde een nieuwe norm: 50 kWh/m2 werkelijk verbruik als norm voor kantoren in 2050. Dit is onderdeel van het Deltaplan Duurzame Renovatie van de Dutch Green Building Council.

Energie moet op rantsoen

Naast een nieuwe norm wil de werkgroep 3 bottle necks in de markt aanpakken.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en alle presentaties op: Energieslag