Dutch Green Building Week 2017 is voorbij, maar het meters maken gaat door

29 september 2017

Dutch Green Building Council organiseerde gisteren het DGBC Congres ‘Meters maken voor het Klimaat’. Onder leiding van dagvoorzitter Rutger Mollee passeerden een keur aan bijzondere gasten de revue in Circl, het circulaire paviljoen van hoofdsponsor ABN AMRO aan de Gustav Mahlerlaan, waaronder Jan Terlouw, Jan Peter Balkenende, Ed Nijpels, Doekle Terpstra. Allen gaven zij de zaal een extra duwtje in de goede en duurzame richting. Om nog meer meters te maken om de verduurzaming van de gebouwde omgeving te versnellen.

Een extra duw. Want doordrongen van de klimaatverandering en de impact die gebouwen hebben op het milieu, dat waren alle aanwezigen wel. Niets voor niets sloeg Ed Nijpels, voorzitter van het Energieakkoord, die passage voor het grootste gedeelte over. Wat hij wel benadrukte was dat de markt consumenten en gebouweigenaren een propositie moet aanbieden, een niet te weigeren aanbod om een gebouw te verduurzamen. “Dat u alleen maar een handtekening hoeft te zetten, en dan komt het voor elkaar.”

#toekomststoel

Jan Terlouw is een verhalenverteller die het onderwerp duurzaamheid de laatste jaren heeft omarmd. Omdat hij ziet dat het gevaar in deze wereld niet uit PyongYuang komt, of van de IS, maar van alle mensen die de natuur hebben verwoest. Hij deed een nadrukkelijk appel op de verbeeldingskracht van mensen, en de intrinsieke motivatie om aan een betere toekomst te werken. 

Hij vertelde over de bijzondere ontmoeting die hij onlangs had met drie future leaders voor een artikel in het magazine Toekomstbouwers van Dutch Green Building Council. Dat interview mondde uit in het initiatief #toekomststoel, geïnspireerd op een passage uit zijn boek ‘Het Hebzuchtgas’. In deze passage oppert Terlouw om bij iedere vergadering, meeting, talkshow een lege stoel te plaatsen die de toekomst vertegenwoordigt. Zo krijgt de toekomst letterlijk een plek bij alle beslissingen die worden genomen. De future green leaders gaan de #toekomststoel nu overal waar zij komen ook daadwerkelijk aanschuiven

Bedrijfsleven verduurzaamt

Jan Peter Balkenende is voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition. Vanuit zijn rijke ervaring in politiek en bedrijfsleven vertelde hij over de transitie die momenteel plaatsvindt in het verduurzamen van de maatschappij. Gebruikmakend van de Sustainable Development Goals ziet hij bedrijven steeds duurzamer ondernemen. “Wie niet duurzaam onderneemt, graaft zijn eigen graf”, stelde hij.

Galadiner

Na afloop van het DGBC Congres vond er een Galadiner plaats voor genodigden uit de bouw- en vastgoedsector, eindgebruikers, overheid en brancheorganisaties.

Een volledige terugblik op het congres vindt u hier
Wilt u de foto's van het congres bekijken? Kijk dan hier