Alles over het Concept House op Heijplaat

27 september 2017

In Rotterdam (Heijplaat) is de mogelijkheid geboden om een eigen Concept House te ontwikkelen en te realiseren. De eco-bio-kas-woning is een project van afdeling Duurzame Bouwkunde van de Hogeschool Rotterdam onder leiding van Arjan Karssenberg. De architect heeft de woning samen met studenten van SUS-ateliers gebouwd. Woensdag werd er meer over verteld tijdens Dutch Green Building Week.

Leef met seizoenen

De constructie is van hout, staal, glas en leem. Leem reguleert warmte en vocht en trekt stof aan. De bewoonster vertelde dat sinds ze daar wonen hun huid een stuk beter is geworden. Tevens leef je veel meer in de seizoenen, omdat je die letterlijk om je heen ziet veranderen.

CHIBB 

Bij CHIBB (Concept House Instituut van Bouw- en Bedrijfskunde) werken studenten onder begeleiding aan het uitwerken van een eigen prototype. CHIBB ontwikkelt een extreem en innovatief concept dat niet alleen duurzaam is op het gebied van minimaal energieverbruik, maar ook inspeelt op alle facetten van duurzaamheid, dus op grondstofgebruik, Cradle 2 Cradle, leefmilieu, waterhuishouding, ecologie en mobiliteit en wel voor de gehele levenscyclus. Het CHIBB-concept streeft naar een optimale vorm en oriëntatie en optimaal gebruik van zon, licht, lucht en groen. De materialen zijn hergebruikt, biobased en/of recyclebaar. CHIBB is zelfvoorzienend in voedsel en energie en grijs water wordt gebruikt als bevloeiing voor de gewassen.

Testcase en inspiratiebron

Het gebouw is zodanig ontworpen dat het een nieuwe functie kan krijgen op een andere locatie omdat het gebouw verplaatsbaar is. CHIBB dient tevens als inspiratiebron en testcase op het gebied van duurzaam ontwerpen en gebruik; het lectoraat en de studenten doen onderzoek naar de vele aspecten. De bewoonster vertelde dat met name de extreme temperaturen nog lastig beheersbaar waren in winter en zomer. Dit is nog wel een punt ter verbetering. Ook is het in de kas nog zeer beperkt wat er verbouwd kan worden (door o.a. de beperkte hoogte en ventilatie).